Met fysiotherapie een effectieve behandeling van een jumper’s knee

Een jumper’s knee, ook wel patellaire tendinopathie genoemd, is een veelvoorkomende overbelastingsblessure aan de kniepees. De blessure komt voornamelijk voor bij sporters die veel springen, zoals basketballers en volleyballers.  

Wanneer je deze blessure hebt, kan dit behoorlijk veel pijn doen en beperkingen bij het bewegen veroorzaken. Deze combinatie zorgt voor een vervelende blessure, waarbij een juiste behandeling essentieel is. Dit is niet alleen belangrijk om de klachten te verminderen, maar ook om verdere complicaties te voorkomen. 

We vertellen je in dit artikel meer over de mogelijkheden die we hebben om zo optimaal mogelijk te herstellen van een jumpers knee. Met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen sporters succesvol terugkeren naar hun activiteiten met een zeer laag risico op toekomstige blessures. 

Het vaststellen van een jumper’s knee is de eerste stap richting optimaal herstel

De eerste stap in de behandeling van een jumper’s knee is een grondige diagnose. Dit bevat een lichamelijk onderzoek, waarbij de knie en omliggende structuren worden beoordeeld op pijn, zwelling en bewegingsbeperking.  

We doen ook functionele testen en sportspecifieke testen. Wij noemen dit het sportspecifieke onderzoek. We doen dit omdat we heel goed willen begrijpen wat de relatie tussen de klacht en jouw sportactiviteiten is. Dit is waardevolle informatie die ons helpt om een maatwerk behandelplan voor je op te stellen. 

We vinden jouw achtergrondverhaal erg belangrijk. Daarom onderzoeken we grondig wanneer je klachten hebt en of er opvallende gebeurtenissen zijn geweest. 

In de meeste gevallen is er geen aanvullend onderzoek nodig. De blessure kan vaak vastgesteld worden op basis van jouw verhaal en ons onderzoek. Wanneer we de blessure vastgesteld hebben, kunnen we gaan behandelen met een behandelplan op maat. 

Jumpers knee fysiotherapie

Fysiotherapie bij een jumper’s knee

Een jumpers knee is een overbelastingsblessure. Dit betekent dat we in ieder geval rust gaan inbouwen. We gaan ervoor zorgen dat het weefsel van de kniepees niet verder geïrriteerd raakt. 

Let op! Dit is een vorm van relatieve rust, geen volledige rust. We zoeken naar passende belasting, deze is afhankelijk van de peesproblematiek. Bijvoorbeeld, voorlopig niet volleyballen, of aangepast (zonder sprongvormen). 

Op deze manier neem je rust door het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren, zoals springen of rennen. Naast deze relatieve rust gaan we gericht met je oefenen. Op deze manier gaan we ervoor zorgen dat je knie weer bestand wordt tegen de gevraagde belasting. 

Wanneer je knie voldoende beweeglijk, krachtig en stabiel is, dan is deze bestand tegen intensieve inspanning. De knie en de omliggende structuren moeten hiervoor allemaal in goede staat zijn.  

Fysiotherapie speelt dan ook een cruciale rol in het herstelproces. Specifieke oefeningen gericht op het versterken van de quadriceps, de hamstrings en kuitspieren kunnen de belasting op de knieschijfpees verminderen.  

Al deze spieren/spiergroepen zijn onderdeel van de beweegketen. We pakken deze hele keten aan. Wanneer de gehele bewegingsketen krachtig genoeg is, dan neemt de belasting van kniepees sterk af. 

Excentrische oefeningen, waarbij de spier verlengt terwijl hij aanspant, zijn bijzonder effectief gebleken bij de behandeling van jumper’s knee. Deze oefeningen verminderen niet alleen de klachten, maar voorkomen ook een terugkeer van de klachten. 

Wij zorgen ervoor dat al deze oefeningen in jouw herstel aan bod komen. 

Duurzaam herstel van een jumper’s knee

Wanneer je bij ons aan je herstel werkt blijven we je ondersteunen totdat je weer volledig belastbaar bent. 

In de laatste fase richten we ons daarom op de terugkeer naar je sport. We gaan functioneel trainen met oefeningen die je net zo belasten als je tijdens het sporten belast wordt.  

Hierdoor weten we zeker dat je weer helemaal klaar bent voor een terugkeer naar je sport. Zonder dat je bang hoeft te zijn voor een herhaalde blessure of opnieuw pijn. 

jumper's knee herstel

Het voorkomen van een terugval na een jumper’s knee

Preventie van een jumper’s knee is net zo belangrijk als de behandeling. Je wilt uiteraard niet dat de blessure nog eens terugkomt als deze is genezen. Sporters moeten daarom aandacht besteden aan een goede warming-up en cooling-down, evenals het dragen van geschikt schoeisel en het regelmatig uitvoeren van spierversterkende oefeningen.  

Het is ook belangrijk om de trainingsintensiteit geleidelijk te verhogen om overbelasting te voorkomen. Wij helpen je bij al deze zaken.  

Herstel van een jumper’s knee vereist geduld en toewijding. Het volgen van het voorgeschreven revalidatieprogramma en het vermijden van overhaaste terugkeer naar de sport zijn cruciaal om herhaling van de blessure te voorkomen. 

Herstel van je jumper’s knee bij Zana Sport & Fysio

Een jumper’s knee kan een uitdagende blessure zijn, maar met een goed onderzoek en maatwerk behandelplan kan de blessure snel verminderen. In de laatste fase van jouw herstel richten we ons vooral op het voorkomen van een terugkeer van je klachten. 

Onze praktijken in Arnhem Presikhaaf, Arnhem Zuid en Nijmegen Lent zijn daarom jouw beste keuze voor een snel en volledig herstel. 

We vertellen je graag meer over onze manier van werken. Neem gerust eens contact met ons op.