Snel weer tussen de lijnen met sportfysiotherapie bij een knie die op slot zit

We zien in onze praktijk regelmatig mensen binnenkomen met een knie “die op slot zit”. In veel gevallen is dat echter niet precies hetzelfde wat een specialist met een slotknie bedoeld.

Want een knie die op slot zit, is niet hetzelfde als een knie die niet goed kan buigen. Het verschil lijkt op het eerste gezicht niet belangrijk, want in beide gevallen kun je de knie niet goed gebruiken. Voor de behandeling en de prognose is het verschil echter wel degelijk heel belangrijk.

We heten je daarom altijd welkom wanneer je onze praktijk binnenkomt met slotklachten. Ook willen we je zo snel mogelijk duidelijkheid geven over wat er aan de hand is en hoe wij je kunnen helpen met het herstel. Want wat de exacte oorzaak ook is, jij wilt zo snel mogelijk weer het veld op of de zaal in.

Daar gaan wij je bij helpen.

Wat wordt er bedoeld met een knie die op slot zit?

De voornaamste functie van de knie, is het scharnieren van het bovenbeen en onderbeen. Dit is precies de functie die bij een slotknie is aangedaan. Bij een klassieke knie die op slot zit, zit het gewricht vast en kan de knie niet meer worden gebogen.

De knie zit vast doordat er een stukje weefsel in het gewricht vastgeklemd zit. Vaak is dit een stukje kraakbeen van meniscus. Het kniegewricht wordt geblokkeerd, waardoor deze op slot zit.

Dit is een andere situatie dan wanneer er veel vocht in de knie zit, waarbij de knie ook niet meer goed kan buigen. Hoewel de knie in beide gevallen niet goed te gebruiken is, is er bij de tweede situatie geen sprake van een daadwerkelijke blokkade en feitelijk is er dus geen slotknie.

Onderzoek en diagnose bij een knie die op slot zit

Er is voor sporters vaak onduidelijkheid over de precieze reden waarom de knie niet goed kan buigen. Wij kunnen ons goed voorstellen dat je zelf niet weet wat er precies aan de hand is, maar je wel veel last van je knie hebt.

Wanneer je bij ons met deze klachten langskomt dan zullen we je grondig onderzoeken om de oorzaak van de klachten vast te stellen. We stellen hierbij ook vragen over het ontstaan van de blessure en het verloop van de klachten. 

Hierna kan het zijn dat het nodig is om een MRI te laten maken om meer duidelijkheid te krijgen. Dit doe je niet bij ons in de praktijk, maar wij kunnen je wel met de juiste instantie in contact brengen. In dat geval kunnen wij je al wel helpen met fysiotherapie. Want ongeacht de volgende stap, is fysiotherapie altijd onderdeel van de therapie.

Wanneer er onvoldoende voortgang is, zul je soms geopereerd moeten worden om het stukje meniscus weg te halen. Na de operatie kun je bij ons dan alle begeleiding krijgen om weer terug te keren in de sport waar je zo van houdt.

Sportfysiotherapie bij een knie die op slot zit

Bij een knie waar er geen sprake is van een volledige blokkade, is gerichte fysiotherapie vaak de beste oplossing. Wij gaan met je aan de slag om de belastbaarheid van de knie te verhogen en de beweeglijkheid te verbeteren.

Door gerichte oefeningen werken we aan kracht en coördinatie, zodat de knie sterker wordt. Hierdoor wordt het herstel versneld en neemt de zwelling af. Je zult merken dat je de knie hierdoor weer beter kan bewegen en dat het aanwezige vocht afneemt.

Bij een knie die op slot zit door een los stukje meniscus, is in een deel van de gevallen een operatie nodig . Na deze operatie staat je een flinke revalidatie te wachten. Hierbij kunnen wij je volledig begeleiden. We zorgen ervoor dat je begint met rustige oefeningen die we geleidelijk opbouwen.

In de laatste fase zorgen we ervoor dat je sport specifiek traint, zodat je weer volledig bestand bent tegen de gevraagde inspanning en belasting in je sport.

Wat de uiteindelijke oorzaak van de knieklachten ook is, met onze steun kom je er vaak zelfs sterker uit dan voor de blessure.

Kom naar Zana Sport & Fysio bij knieklachten zoals een knie die op slot zit

Onze praktijk in Arnhem en Nijmegen heeft een ervaren team van bevlogen therapeuten. Naast algemene fysiotherapie hebben wij ervaren sportfysiotherapeuten in huis.

Dit betekent dat je bij ons altijd de best mogelijke zorg ontvangt. Wij willen je niet alleen helpen met het herstel, maar ook juist voor zorgen dat de klachten nooit meer terugkomen.

Zo kun je met een gerust hart weer voluit sporten en genieten.

Je kunt direct een afspraak bij ons inplannen of eerst even contact met ons opnemen voor meer informatie. We zien je graag bij ons in de praktijk!