Dry Needling in Arnhem
Ervaar directe pijnvermindering met een dry needling behandeling bij Zana Sport & Fysio.
Ervaar jij pijnklachten rondom je nek en rug door factoren zoals stress? Of heb je last van pijnlijke/stijve spieren rondom de schouder, knie en heupgewricht? En wil je daar effectief aan behandeld worden? Dan kan dry needling behandeling mogelijk een effectieve behandeling zijn voor jou. Dry needling is een behandelmethode waarbij pijnlijke punten in je spieren worden ‘geprikt’ door middel van een droge, steriele naald. Dit zorgt ervoor dat de spier snel en langdurig ontspant waardoor er een directe vermindering van pijn afneemt. Benieuwd of dit iets voor jou betekent? Lees dan vooral verder.
Wat is dry needling?
Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren triggert. Dit zijn de pijnpunten in de spieren wat ook wel ‘triggerpoints’ of simpelweg ‘pijnpunten’ wordt genoemd. De meest voorkomende triggerpoints zitten in je nek, schouder, rug of bil. De triggerpoints kunnen zich uiten in pijn of stijfheid in een spier waardoor ze niet meer ontspannen. De behandeling wordt verricht aan de hand van een dun naaldje. Dit zorgt ervoor dat de triggerpoint/pijnpunt in je spier wordt opgeheven. Hierdoor ontstaat er een snelle toevoer van energie en zuurstof waarna de spier zich meer ontspant en de klacht verdwijnt.
Wanneer dry needling?
Een dry needling behandeling is nodig wanneer jij last ervaar aan pijnlijke of verkrampte spieren. Dit kan pijnklachten zijn rondom het gehele lichaam. Denk bijvoorbeeld aan rugklachten, nekklachten of schouderklachten. Bij Zana Sport & Fysio beoordeelt de fysiotherapeut of dry needling voor jou de juiste behandelmethode is.
Dry needling rug
Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem. De symptomen van rugpijn kunnen erg uiteenlopen. Ze zijn onder andere afhankelijk van de oorzaak. Dit kunnen onder andere zijn door langdurig in dezelfde lichaamshouding, overbelasting door zwaar of eenzijdig werk, maar ook door psychologische factoren zoals stress kan een oorzaak zijn van het ontstaan van je rugklachten. Bij ‘pijnpunten’ of triggerpoints rondom je onderrug, kan dit bijvoorbeeld door dry needling behandeld worden. Echter is een dry needling behandeling niet voldoende. De fysiotherapeut dient andere factoren zoals oefentherapie, adviezen mee te geven om de klacht te verhelpen.
Dry needling schouder
Net zoals de rug, kunnen bij de schouders ook pijnklachten optreden. Pijn zoals verkramping in je spieren of spierspanning zijn klachten die je dagelijks werkzaamheden kunnen belemmeren. Maar ook factoren zoals gebrek aan weinig lichaamsbeweging of verminderd slaap, kunnen zeer vervelend zijn. Herken jij zelf in een van deze symptomen? Dry needling behandeling kan hier een effectieve behandelmethode voor zijn.
Wanneer geen dry needling?
Dry needling is over het algemeen veilig, maar helaas niet geschikt voor iedereen die gezondheidsproblemen met zich meebrengt die van invloed kunnen zijn. Bij bepaalde patiëntengroepen kan er sprake zijn van specifieke gezondheidsklachten. Dry needling kan dan een contra-indicatie zijn hiervoor. Dit betekent dat je de behandelmethode niet mag toepassen bij deze groep patiënten. In het geval dat iemand een specifieke gezondheidsprobleem heeft, mag er geen dry needling worden toegepast. Aantal van deze gevallen zijn: aanwezigheid van een bloedstollingsziekte, als je aan het hart bent geopereerd of bij zwangerschap (<3 maanden) en angst voor naalden. Weet je niet zeker of dry needling veilig toegepast kan worden? Overleg dit dan met ons of met de huisarts.
Bijwerkingen na dry needling
Het kan zijn dat er na de behandeling een zwaar, dof of vermoeid gevoel optreedt in de spier. Dit gevoel kan nog een korte tijd na de behandeling aanwezig zijn. Meestal duurt dit tot 2 dagen na de behandeling. Daarnaast is het mogelijk dat je 2 uur tot 2 dagen na de behandeling spierpijn voelt. Ook kunnen er enig blauwe plekken optreden in het behandelde gebied. Maar hiervoor hoeft je geen zorgen te maken, dit verdwijnt snel.
Veel gestelde vragen over dry needling
Hoeveel dry needling behandelingen heb ik nodig?
Na een dry needling behandeling voel je direct resultaat, omdat je spieren soepeler zijn door verminderde stijfheid en pijn. Er zijn gemiddeld 4 tot 5 sessies nodig om de behandeling op langere termijn effectief te laten zijn. Maar afhankelijk van de klacht, is het nemen van aantal behandelingen voor iedereen verschillend.
Wordt dry needling vergoed?
Een dry needling behandeling valt onder algemene fysiotherapie. Wanneer je een aanvullende verzekering voor fysiotherapie hebt dan wordt het vergoed vanuit je zorgverzekering en betaal je niets.
Is dry needling gevaarlijk?
Tijdens een dry needling behandeling kunnen pijnklachten worden ervaren rondom de spier. Dit kan stijf of beurs aanvoelen. Deze pijnklachten zullen na de behandeling weer afnemen. Mits uitgevoerd door een professional is dry needling echter niet gevaarlijk.