Kaak
Fysiotherapie

Orofaciaal fysiotherapie (kaakfysiotherapie in de volksmond)

Wat is Kaakfysiotherapie?

Orofaciaal fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die helpt bij het verminderen van beperkingen aan de hals, kaak en het aangezicht.

Je kunt hierbij denken aan vermoeide kauwspieren, een beperkte mondopening of een blokkerende kaak.

Pijn rond de kaak kan veel impact hebben op je dagelijks leven. Onze Orofaciaal Fysiotherapeut is expert op het gebied van pijnfysiologie en functiestoornissen. Hierdoor kan hij met specialistische behandelingen en oefeningen jouw acute klachten verminderen en toekomstige klachten voorkomen.

Wat doet een kaakfysio?

Onze kaakfysiotherapeut helpt je allereerst bij het verminderen van je acute klachten. Daarnaast helpt hij bij het afleren van bepaalde gewoontes en leert hij je hoe het kaakgewricht functioneert. Je krijgt concrete tips mee om zelf je klachten te verminderen en voorkomen.

Bij Zana Sport & Fysio ligt de focus altijd op het voorkomen van terugkerende klachten. Een korte oplossing van jouw acute klachten is prettig, maar het voorkomen van klachten in de toekomst is net zo belangrijk.

Zana Fysio
Kaakfysiotherapie klachten

Wanneer kaakfysiotherapie

Kaakfysiotherapie kan uitkomst bieden wanneer je last hebt van klachten rond de hals, kaak of het aangezicht. Onze Kaakfysiotherapeuten helpen je graag bij de volgende klachten:

  • Klachten aan de kaak of het gebit
  • Pijn of vermoeidheid van de kauwspieren
  • Pijn en spanning aan het aangezicht
  • Nek en halspijn (wellicht biedt Manuele therapie betere uitkomst)
  • Pijn rond het oor
  • Een beperkte mondopening
  • Tandenknarsen en kaakklemmen (bruxisme)
  • Slijtage van het gebit
  • Overgevoelige en pijnlijke tanden
  • Hoofdpijn voor, tijdens of na het slapen

Afspraak maken?

Hoe ziet een kaakfysiotherapie traject eruit?

Tijdens je eerste kaakfysiotherapie behandeling analyseren wij jouw klachten, onderzoeken we het aangedane gebied en delen we onze bevindingen. Hierna stellen we samen een behandelplan op en gaan we aan de slag met zowel de behandeling op de praktijk als oefeningen die je thuis kunt doen.

De focus in het behandelplan ligt in de eerste fase op het verminderen van jouw huidige klachten. Hierna verschuift de focus op het voorkomen van klachten in de toekomst. Dit door middel van preventieve oefeningen en concrete tips voor jouw situatie.

Kaakfysiotherapie behandel traject

Veel gestelde vragen over kaakfysiotherapie

kaakfysiotherapie valt onder reguliere fysiotherapie zorg. Als je aanvullend verzekerd bent wordt kaakfysiotherapie gewoon vergoed. Wanneer je alleen een basisverzekering hebt dan wordt kaakfysiotherapie niet vergoed.

Wanneer je klachten hebt aan het hoofd en hals gebied of kauwstelsel biedt de kaakfysiotherapeut meestal uitkomst. De kaakfysio kan de spieren in dit gebied of het kaakgewricht zelf behandelen.

Wanneer je last hebt van je tanden of zenuwen rond je gebit, dan kan de tandarts je waarschijnlijk beter helpen.