Sportfysiotherapie bij pijn aan de binnenkant van de knie

We gebruiken onze knie terwijl we lopen, sporten of autorijden. Een blessure aan de knie is dan ook bijzonder vervelend.  

Eén van de meest voorkomende knieblessures is het hebben van pijnklachten aan de binnenzijde van de knie. Wanneer je hier last van hebt, wil je hier vanzelfsprekend zo snel mogelijk weer van af zijn. 

Om dit te kunnen doen is het allereerst belangrijk om te weten wat er aan de hand is. Er kunnen namelijk verschillende structuren betrokken zijn bij de klachten. Wij leggen je graag uit wat er aan de hand kan zijn en hoe wij je kunnen helpen bij je herstel. Onze gespecialiseerde sportfysiotherapeuten staan voor je klaar! 

De knie is een complex gewricht

De knie verbindt het bovenbeen met het onderbeen. Het gewricht bestaat dan ook uit een scharnierverbinding waarin het bot van ons dijbeen is verbonden met het scheenbeen en kuitbeen.  

Deze botdelen worden door een kapsel en verschillende banden stevig bij elkaar gehouden. Om de knie lopen diverse spieren die bijdragen aan de kracht en de stabiliteit van de knie. Binnen de knie zorgen de menisci voor schokdemping. In goede gezondheid zorgen deze structuren samen voor een sterk, flexibel en soepel gewricht. 

Bij pijnklachten aan de binnenzijde van de knie is er vaak irritatie of schade van één van de structuren in de knie. Het is onze taak om allereerst uit te zoeken welk onderdeel van de knie de klachten geeft, zodat we je hierna gericht kunnen behandelen. 

Onze behandeling start met een intake en lichamelijk onderzoek

Om in kaart te brengen wat de oorzaak van je klachten is, krijg je bij ons een uitgebreide intake. Hierbij stellen we u een aantal vragen die ons meer vertellen over de aanleiding van de pijnklachten. Misschien is er iets voorgevallen in de afgelopen periode of zijn er veranderingen geweest. 

Dan is het tijd voor een grondig lichamelijk onderzoek. Hierbij onderzoeken wij de knie op zichtbaar en onzichtbaar letsel. Door de knie actief (je beweegt zelf) en passief (wij bewegen jouw knie) te bewegen, krijgen we meer inzicht in de aard van de blessure. We doen verschillende testen en vergelijken de beide knieën.  

Alle verzamelde informatie geeft ons een compleet beeld van jouw klachten, de betrokken factoren en de mogelijke oorzaken. Wij bespreken deze bevindingen met je, zodat we gezamenlijk tot het beste behandelplan komen. 

Mogelijke oorzaken bij pijnklachten aan de binnenzijde van de knie

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor pijnklachten aan de binnenkant van je knie. Er kan sprake zijn van acuut letsel door een trauma of van chronisch letsel door overbelasting. 

Het is onder andere mogelijk dat je knie een verrekking heeft van de mediale collaterale band (MCL). Deze band loopt aan de binnenzijde van de knie en zorgt ervoor dat het onderbeen niet naar buiten kan bewegen.  

Deze band kan oprekken door bijvoorbeeld een trauma zoals een valpartij of een stevig duel tijdens het sporten. De band kan ook geïrriteerd zijn door overbelasting. Ook de meniscus of voorste kruisband zijn bekende veroorzakers van pijn aan de binnenkant van knie.  

De eerste uitdaging voor onze sportfysiotherapeut is dan ook het vaststellen van de oorzaak van de klachten. 

Sportfysiotherapie bij pijnklachten aan de binnenzijde van de knie

De therapie die wij inzetten bij pijn aan de binnenkant van de knie is niet altijd hetzelfde. Het is namelijk de oorzaak van de pijnklachten die bepaalt welke therapie wij inzetten. Dit kan beteken dat wij inzetten op krachttraining om zo de knie beter belastbaar te krijgen doordat spieren een deel van de belasting opvangen. 

Het kan ook nodig zijn om te helpen het vergroten van de beweeglijkheid van de knie, zodat de belasting van de knie beter kan worden verdeeld. Bij een acute blessure is het nodig om het weefsel weer rustig te laten herstellen door gericht te oefenen zonder er te veel van de knie wordt gevraagd. Wat de oorzaak van de klachten ook is, bij onze praktijk krijg je een persoonlijke behandeling die volledig is afgestemd op jouw behoeften. 

Kom naar Zana Sport & Fysio in Arnhem

Onze praktijk heeft gespecialiseerde sportfysiotherapeuten die veel ervaring hebben met knieklachten. Hierdoor kunnen wij de best mogelijke zorg bieden, die past bij jouw klachten en situatie. 

Wij vertellen je graag meer over de manier waarop wij je willen helpen. Je kunt ons eenvoudig bellen of een bericht sturen voor meer informatie. We nemen dan de verschillende mogelijkheden met je door. Wij staan voor je klaar!